fbpx

Sinds 1 september 2023, is er nieuwe wetgeving in werking die de bescherming van consumenten (bij het innen van schulden door bedrijven) aanzienlijk versterkt. Ben jij al op de hoogte over de belangrijkste wijzigen?

voorwaarden credits pexels andrea piacquadio

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat zijn de belangrijkste wijzigingen?

  • Gratis eerste betalingsherinnering: voor consumenten wordt de eerste betalingsherinnering kosteloos. Dit betekent dat zij niet langer belast worden met kosten voor de eerste herinnering.

  • Uitbreiding van betalingstermijn: Na het versturen van de eerste betalingsherinnering krijgen consumenten nu 14 kalenderdagen om hun schuld af te lossen, zonder dat er extra kosten in rekening worden gebracht. Dit biedt consumenten meer tijd om hun financiën op orde te brengen.

  • Wettelijke beperking op schadevergoedingen en rente: De nieuwe wet plaatst een wettelijk plafond op het bedrag dat in rekening gebracht kan worden voor schadevergoedingen en rente. Hierdoor wordt voorkomen dat consumenten buitensporige kosten moeten dragen.

  • Belang van herziening van algemene voorwaarden en overeenkomsten: Om te voorkomen dat bedrijven rente en schadevergoedingen mislopen bij wanbetaling door klanten en om boetes te vermijden tijdens inspecties, is het cruciaal om uw algemene voorwaarden en overeenkomsten te herzien en indien nodig aan te passen.

Deze nieuwe wetgeving zorgt voor een aanzienlijke verbetering van de rechten en bescherming van consumenten in situaties met schulden en betalingsachterstanden. Het is belangrijk voor zowel bedrijven als consumenten om op de hoogte te blijven van deze wijzigingen en ervoor te zorgen dat ze in overeenstemming zijn met de nieuwe regels om eventuele problemen te voorkomen.

Heb jij vragen over jouw algemene voorwaarden? Contacteer ons via ons online formulier of bel ons via de gekende kanalen, we helpen je graag verder.