fbpx

Op 10 november is het steeds de 'Dag van de accountant'. Als accountantskantoor zijn we er van bewust dat dit een hoogdag is én vooral: geen loze feestdag want...er is een stukje geschiedenis aan verbonden.

10 nov dag van de accountant credits accountancyvanadaag.be

 Accountants hebben een geschiedenis

De datum van 10 november is niet helemaal toevallig gekozen. In 1494 werd in Venetië de 'Summa de Arithmetica, Geometria, Proportioni et Proportionalita' uitgebracht, een boek over wiskunde geschreven door Luca Pacioli. Dat boek staat bekend als de grondlegging van de accountancy.

De geschiedenis van de accountant als gevestigde praktijk gaat verschillende millennia terug. Uit verslagen en documenten uit het Mesopotamische gebied die teruggaan tot 5000 v. Chr. blijkt dat boekhoudsystemen werden gebruikt om de uitwisseling van goederen tussen tempels te volgen. Verder bewijs voor het bestaan van boekhouding zou blijken uit ontdekkingen in het oude Egypte en Babylonië, maar de meest uitgebreide bevindingen zouden eerst afkomstig zijn van materiaal uit de periode van het Romeinse rijk. Informatie uit ontelbare archieven uit dit tijdperk tonen gedetailleerde kwantificaties die werden bijgehouden op verschillende gebieden, zoals overheidsinkomsten, particuliere uitgaven, de verdeling van goederen en meer.

De boekhouding heeft zich ontegenzeggelijk sterk ontwikkeld sinds haar introductie in de premoderne tijd. Vooral in de Middeleeuwen en de Renaissance is er veel vooruitgang geboekt. De Internationale dag van de accountant wordt gevierd op de verjaardag van de publicatie van een kritisch werk in de 15e eeuw door de Italiaanse wiskundige Luca Pacioli.

De discipline van boekhouding zou vanaf het midden van de 19e eeuw sterk toenemen uit noodzaak en op vraag van het bedrijfsleven en de financiële wereld. De industriële revolutie zou het aantal en de omvang van bedrijven over de hele wereld tot een ongekende hoogte doen toenemen, en het werd noodzakelijk voor bedrijven om sterke boekhoudkundige afdelingen te onderhouden om een rol te spelen in alle aspecten van de bedrijfsvoering.*

Merci aan alle collega's

Een bedrijf is enkel zo sterk als haar team: bij Finum, in onze beide kantoren, hebben we allemaal toppers die aanwezig zijn. Merci aan al onze collega's, om elke dag Finum mee te kleuren en te laten groeien, maar vooral: om onze klanten met de grootste zorg te helpen.

Ook merci aan onze klanten, die ons elke dag opnieuw challengen om het beste uit onszelf te halen.

Trouwens...we zoeken nog een collega voor ons kantoor in 's Gravenwezel? Bekijk de vacature online en geef onze een seintje, en wie weet komt jij mee de hoogdag in onze sector vieren in 2024? 

*integrale publicatie dankzij accountancyvandaag.be.