fbpx

Als btw-belastingplichtige staat u voor de keuze: maandelijks of per kwartaal btw-aangifte doen. Maar wat zijn de verschillen? Zijn er criteria die bepalen welke optie voor u het beste is? Kun je zelf kiezen? En wanneer moet u precies uw aangifte indienen? In dit artikel geven we antwoord op al deze vragen.

the new york public library kAJLRQwt5yY unsplash kopie

Maandelijkse of kwartaalaangifte?

In principe moeten belastingplichtigen maandelijks hun btw-aangifte indienen. Echter, als uw jaaromzet (exclusief btw) minder dan €2.500.000 bedraagt, kunt u gemachtigd worden om een kwartaalaangifte in te dienen in plaats van maandelijks. In sommige sectoren ligt deze drempel lager. Bijvoorbeeld, belastingplichtigen die energieproducten, mobiele telefoons, computers, of gemotoriseerde landvoertuigen leveren, mogen alleen een kwartaalaangifte indienen als hun omzet niet meer dan €250.000 bedraagt.

Het is van cruciaal belang om te begrijpen wat onder "omzet" wordt verstaan. Dit omvat het totale bedrag (exclusief btw) van alle economische activiteiten van de belastingplichtige. Dit omvat ook vrijgestelde handelingen, buitenlandse transacties en handelingen die onder een speciale regeling vallen. Uitzonderingen op de omzet zijn onder meer transacties die vallen onder de bijzondere landbouwregeling, voorschotten en buitengewone ontvangsten.

Belastingplichtigen die intracommunautaire leveringen verrichten voor meer dan €400.000 per jaar, of die maandelijks een overzicht van hun intracommunautaire handelingen moeten indienen, zijn verplicht om maandelijks aangifte te doen.

Belastingplichtigen kunnen er echter ook voor kiezen om maandelijks aangifte te doen, zelfs als ze in aanmerking komen voor een kwartaalaangifte.

Indientermijnen

Maandelijkse aangevers moeten hun aangifte uiterlijk op de 20e van de volgende maand indienen. Bijvoorbeeld, de aangifte voor oktober 2016 moet uiterlijk op 20 november worden ingediend. Als de 20e valt op een zaterdag, zondag of feestdag, is de deadline de eerstvolgende werkdag.

Kwartaalaangevers moeten hun aangifte ook op de 20e van de volgende maand indienen. Het eerste kwartaal loopt van januari tot maart, dus de aangifte voor dat kwartaal moet uiterlijk op 20 april worden ingediend.

Kwartaalaangevers moeten echter wel voorschotten betalen, die gelijk zijn aan een derde van de btw die in het vorige kalenderkwartaal verschuldigd was. Deze voorschotten moeten worden betaald op de 20e van de tweede en derde maand van het kwartaal. Tijdens het vierde kwartaal, van oktober tot december, moeten voorschotten worden betaald op 20 november en 20 december.

Let op: tijdens de zomervakantie gelden afwijkende indieningsdata, die jaarlijks worden bekendgemaakt.

Overstappen van kwartaalaangifte naar maandaangifte

Als niet langer wordt voldaan aan de voorwaarden voor kwartaalaangiftes, bijvoorbeeld omdat de omzetdrempel wordt overschreden, moet de belastingplichtige overstappen naar maandaangiftes. Dit moet uiterlijk op de 10e van de maand na het kwartaal waarin de drempel werd overschreden, schriftelijk aan het bevoegde btw-controlekantoor worden gemeld.

Overstappen van maandaangifte naar kwartaalaangifte

Als een maandaangever wil overstappen naar kwartaalaangiftes (en aan de voorwaarden voldoet), moet dit worden aangevraagd bij het bevoegde btw-controlekantoor. Dit kan door een gemotiveerd schriftelijk verzoek in te dienen. De overgang treedt in werking op de eerste dag van de aangifteperiode van de gevraagde regeling die volgt op de datum van aanvaarding door de administratie.

Belastingplichtigen die geen periodieke aangiften hoeven in te dienen

Landbouwers die onder de bijzondere landbouwregeling vallen, kleine btw-vrijgestelde ondernemingen en belastingplichtigen die alleen vrijgestelde handelingen verrichten volgens artikel 44 van het btw-wetboek (zoals artsen en onderwijsinstellingen) hoeven geen periodieke aangifte in te dienen.

Nog vragen? Neem dan zeker contact met ons op.