fbpx

1 januari 2024 was niet alleen het begin van een nieuw jaar, maar ook de datum waarop de statuten van jouw Belgische onderneming in overeenstemming moesten zijn met het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen. Als je deze deadline hebt gemist, dan is het zeker tijd om dit artikel te lezen en ermee aan de slag te gaan.

markus winkler bn4PuDWVC1U unsplash

De voorgeschiedenis

Vóór 31 december 2023 moesten de statuten van alle Belgische vennootschappen, verenigingen en stichtingen worden aangepast aan de bepalingen van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (WVV).

De nieuwe regels van het WVV bieden niet alleen verplichtingen, maar ook interessante mogelijkheden en fiscale voordelen. Ondanks dit feit heeft meer dan twee derde van de Belgische ondernemingen zich nog niet aangepast aan deze verplichte wijziging, wat mogelijke gevolgen met zich meebrengt.

Bestuurdersaansprakelijkheid

Bestuurders zijn verantwoordelijk voor het tijdig aanpassen van de statuten aan de gewijzigde wetgeving. Het niet nakomen van deze wettelijke verplichting wordt beschouwd als een "fout" in hoofde van de bestuurders, zoals elke overtreding van het WVV. Momenteel is de enige sanctie voor het niet naleven van deze verplichting de bestuurdersaansprakelijkheid, waarbij bestuurders persoonlijk en hoofdelijk aansprakelijk zijn voor alle schade als gevolg van het niet nakomen van deze verplichting.

Verlies van erkenning

Voor bepaalde vennootschapsvormen, zoals landbouwvennootschappen of vennootschappen met sociaal oogmerk, betekent het niet aanpassen van de statuten dat de erkenning van de vennootschap sinds 1 januari 2024 is komen te vervallen. Hierdoor gaan ook alle (fiscale) voordelen verloren die hiermee gepaard gaan. Om de erkenning terug te krijgen, moet de volledige administratieve erkenningsprocedure opnieuw worden doorlopen.

Deadline voor rechtzetting en dus regularisatie: 30 juni 2024

Voor bepaalde vennootschapsvormen heeft de wetgever op 1 januari 2024 automatisch omgezet in een van de huidige vennootschapsvormen die er het meeste bij aanleunt. Desondanks moeten de statuten nog steeds worden aangepast aan de nieuwe regelgeving. Je hebt daarom nog tot 30 juni 2024 om je statuten te regulariseren.

Enkel het broodnodige of kijken we verder dan dat?

Bij Finum Accountants kijken we niet enkel naar deze deadline, maar naar het totaalplaatje van jouw onderneming en dit in voorbereiding van die statutenwijziging:

  • Is de structuur van jouw bedrijf (bv, nv,...) nog allesomvattend of moet dit gewijzigd worden naar een meer passende vorm?
  • Moeten er nog afspraken vastgelegd worden in een aandeelhoudersovereenkomst?
  • Het is belangrijk om de continuïteit van de onderneming te waarborgen in geval van uitval van de bedrijfsleider, bijvoorbeeld door middel van een zorgvolmacht, waarbij de wisselwerking met de statuten van groot belang is.
  • Het kan ook een goed moment zijn om na te denken over een exit-strategie of successieplanning, en om de regeling in de statuten met betrekking tot vruchtgebruik op aandelen af te stemmen op de realiteit in de vennootschap (kapitaal, liquidatiereserves, etc.).
  • ...

Nog vragen? Neem dan zeker contact met ons op.