fbpx

Als ondernemer ben je voortdurend bezig met risico’s beheren en je bedrijf laten groeien. Maar heb je al nagedacht over de gevolgen van je huwelijk op je zakelijke en financiële situatie? 

sandy millar 8vaQKYnawHw unsplash kopie

Een huwelijkscontract is misschien niet het meest romantische onderwerp, maar het kan je beschermen tegen onverwachte financiële problemen. In deze blog bespreken we waarom een huwelijkscontract belangrijk is voor ondernemers en hoe je de juiste keuze maakt.

Wat gebeurt er zonder huwelijkscontract?

Als je zonder huwelijkscontract trouwt, val je automatisch onder het wettelijk stelsel. Dit betekent dat er drie vermogens ontstaan:

  • Eigen vermogen van elke echtgenoot: Alles wat je voor het huwelijk had of hebt geërfd of geschonken gekregen.

  • Gemeenschappelijk vermogen: Alle inkomsten en bezittingen die je tijdens het huwelijk opbouwt.

Dit heeft belangrijke gevolgen voor ondernemers. Schuldeisers kunnen zich niet alleen verhalen op je persoonlijke vermogen, maar ook op het gemeenschappelijk vermogen. Dit betekent dat als je zakelijke schulden maakt, ook je partner financieel risico loopt.

Hoe beperk je de risico’s?

Om je huwelijkspartner te beschermen tegen zakelijke risico’s, kun je kiezen voor het stelsel van scheiding van goederen. Dit houdt in dat beide partners hun eigen vermogen behouden en er geen gemeenschappelijk vermogen is. Dit biedt een aantal voordelen:

  • Je partner wordt niet aansprakelijk voor jouw zakelijke schulden.

  • Je behoudt volledige controle over je zakelijke vermogen.

  • Bij een echtscheiding blijven je zakelijke bezittingen van jou.

Hoewel dit een zakelijke en verstandige keuze is, kan het in sommige gevallen ook oneerlijk uitpakken. Bijvoorbeeld als een van de partners stopt met werken om voor de kinderen te zorgen. Daarom kun je extra afspraken maken, zoals een verrekenbeding, waarbij de echtgenoten bij echtscheiding alsnog bepaalde vermogensbestanddelen verdelen.

Huwelijkscontract en vennootschap: Waarop moet je letten?

Indien je tijdens het huwelijk een vennootschap opricht, is het cruciaal om de juiste juridische keuzes te maken. Hier zijn enkele belangrijke aandachtspunten:

  • Eigendom van de aandelen: In het wettelijk stelsel behoren aandelen vaak tot het gemeenschappelijk vermogen, tenzij expliciet wordt vastgelegd dat ze met eigen middelen zijn gefinancierd.

  • Inkomsten uit de vennootschap: Dividenden en andere opbrengsten van aandelen vallen vaak onder het gemeenschappelijk vermogen, tenzij anders bepaald in het huwelijkscontract.

  • Aandelentransacties tussen echtgenoten: Zorg ervoor dat overdrachten van aandelen correct worden gedocumenteerd, om latere geschillen te vermijden.

Het nieuwe huwelijksvermogensrecht: Wat is veranderd?

Sinds de hervorming van het huwelijksvermogensrecht is er meer bescherming voor partners, ook in ondernemerssituaties:

  • Meer duidelijkheid over de verdeling van beroepsinkomsten en aandelen.

  • Mogelijkheid tot een billijkheidsclausule: Hiermee kan een financieel zwakkere partner toch een redelijke vergoeding krijgen bij een scheiding.

  • Heldere regels over beleggingen en waardevermeerdering van eigen vermogen.

Conclusie: Overleg met een expert

Wil je een zelfstandige activiteit starten en ben je gehuwd (of van plan te trouwen)? Ga dan langs bij je notaris. Een goed opgesteld huwelijkscontract kan je zakelijke en privéleven in balans houden en financiële conflicten voorkomen.

Wil je meer weten over hoe je je financiële toekomst als ondernemer veiligstelt? Neem contact op met een specialist in huwelijksvermogensrecht en zorg ervoor dat je goed voorbereid bent op alle scenario’s.

Neem contact met ons op bij vragen.